Prvi maj tradicionalno je rezervisan za druženje na otvorenom, miris roštilja i veselu atmosferu.

Tri savršene salate za prvomajsko druženje: Lagane, šarene i idealne uz roštilj
Foto: Ilustracija | Idealne uz masna jela

Dok glavne zvijezde stola poput ćevapa, ražnjića i ostalih vrsta mesa preuzimaju pažnju, ništa manje važan detalj nije ni – dobra salata. Salate su odličan dodatak mesu, a dodatno uljepšavaju svaki boravak u prirodi, a također i osvježavaju..

Donosimo vam tri provjerena recepta za salate koje će osvježiti vaš roštilj i donijeti šarolikost na vaš praznični stol.

1. Šarena salata s kukuruzom i paprikom

Sastojci:

1 konzerva kukuruza šećerca
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 zelena paprika
1 manja glavica ljubičastog luka
svježi peršun
maslinovo ulje
sok jednog limuna
so i biber po ukusu

Priprema:

Paprike narežite na sitne kockice, a luk na tanke polumjesece. Pomiješajte sve sastojke u većoj posudi, dodajte kukuruz i nasjeckani peršun. Začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i biberom. Ova salata je izuzetno osvježavajuća i savršeno pristaje uz meso s roštilja.

2. Hladna krompir salata s mladim lukom

Sastojci:

1 kg mladog krompira
3-4 struka mladog luka
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike vinskog sirćeta
kašičica senfa
so, biber
malo sitno sjeckanog peršuna

Priprema:

Skuhajte krompir u ljusci, pa ga ogulite i narežite na kolutove dok je još mlak. Mladi luk sitno isjeckajte. Začinite sve mješavinom maslinovog ulja, sirćeta i senfa, te dodajte so i biber po ukusu. Na kraju pospite peršunom. Ova salata je odlična jer se može pripremiti unaprijed, a najbolje je poslužiti je ohlađenu.

3. Mediteranska salata s fetom i maslinama

Sastojci:

200 g fete
1 krastavac
2-3 paradajza
1 crvena paprika
šaka crnih maslina
origano
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Krastavac, paradajz i papriku nasjeckajte na krupnije komade. Dodajte masline i izmrvljenu fetu. Sve prelijte maslinovim uljem, začinite origanom, posolite i pobiberite. Mediteranska salata svojom bogatom aromom odlično upotpunjuje roštilj, posebno jela od piletine i ribe.

Dobra salata nije samo prilog – ona je ključni balans uz mesna jela, unosi svježinu i razbija težinu masnijih zalogaja. Bilo da se odlučite za šareni miks povrća, klasičnu krompir salatu ili mediteransku harmoniju feta sira i maslina, vaše društvo će zaista biti oduševljeno.