Bez obzira na to pripremate li ih za posebne trenutke ili jednostavno želite zasladiti dan sebi i svojim najbližima, hurmašice su uvijek pravi izbor.

Tradicionalne hurmašice: Klasik domaće kuhinje koji će vas oduševiti svojom sočnošću i mirisom
Foto: Pinterest | Tradicionalni desert

Ova jednostavna, ali neodoljiva slastica osvaja svojom slatkoćom i bogatim okusom, a savršena je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do iznenadnih dolazaka gostiju.

Donosimo vam recept za još jednu tradicionalnu poslasticu koja je nezaobilazan dio domaće kuhinje i uvijek rado viđen gost na trpezama – hurmašice.

Hurmašice su poznate po svojoj prepoznatljivoj sočnosti i bogatom sirupu koji ih čini posebno privlačnima. Iako su dio naše tradicionalne kuhinje, njihova priprema je toliko jednostavna da su idealne i za one koji se tek upuštaju u svijet pravljenja kolača. Nije potrebno mnogo sastojaka ni komplikovanih koraka, ali rezultat je uvijek impresivan – desert koji će oduševiti i ukućane i goste.

Bez obzira na to pripremate li ih za posebne trenutke ili jednostavno želite zasladiti dan sebi i svojim najbližima, hurmašice su uvijek pravi izbor. Ovaj klasik ne samo da pruža užitak, već i budi sjećanja na tople trenutke iz djetinjstva.

Pripremite jednostavne sastojke i krenite u pripremu ove ukusne poslastice koja garantuje osmijehe na licima svih koji je probaju.

Sastojci:

- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 400 g brašna

Sastojci za agdu:

- 500 g šećera
- 500 ml vode
- 1 limun

Priprema

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer. U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču. Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe.

Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta. Hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se hurmašice peku, pripremite preliv odnosno agdu. U šerpu sipajte šećer i vodu, promiješajte i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta. Na pola kuhanja, limun isjecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuhate agdu. Vruće hurmašice prelijte vrućom agdom. Prekrijte ih i ostavite da upiju agdu.

Uživajte u svakom zalogaju ove savršeno sočne i mirisne delicije koja će, bez sumnje, postati jedan od vaših omiljenih recepata.