Tiramisu je bez sumnje jedan od najvoljenijih kolača na svijetu.

Iako njegov klasični recept zahtijeva malo više vremena i pažnje, postoji sjajno rješenje za sve one koji žele uživati u prepoznatljivom gorko-slatkom okusu bez previše truda – tiramisu krema u čaši.
Ova jednostavna verzija ne samo da štedi vrijeme, već je i idealna za početnike u kuhinji. Sve što vam treba su nekoliko osnovnih sastojaka i čaše za posluživanje. Umjesto tradicionalnog slaganja slojeva, ovaj recept omogućava da kremu i čokoladni umak poslužite u čašama, a piškote jednostavno umačete u kremu.
Sastojci:
85 g tamne čokolade, sitno nasjeckane
360 ml vrhnja za šlag (podijeljeno)
60 ml likera za kafu ili jaka crna kafa
225 g krem sira
60 g šećera u prahu
1/2 kašike instant espresso kafe
1/2 kašike ekstrakta vanile
Prstohvat soli
Kakao u prahu (za posipanje)
Piškote (za umakanje)
Priprema:
U posudu stavite nasjeckanu čokoladu. Zagrijte 60 ml vrhnja za šlag s kafom na srednjoj vatri dok ne proključa. Prelijte mješavinu preko čokolade i ostavite 5 minuta da se sjedini. Dobro izmiješajte i stavite u frižider da se hladi.
U drugoj posudi umutite mascarpone, šećer u prahu, espresso prah, vaniliju i prstohvat soli dok ne postane kremasto.
Polako dodajte preostalo vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu.
Slojevito rasporedite kremu i čokoladni umak u čaše. Pospite kakaom u prahu i poslužite uz piškote.
Ovaj tiramisu nije samo ukusan, već i efektan način da impresionirate goste, a pritom provedete manje vremena u kuhinji.