Krompir je namirnica koja je svima dostupna, a pire krompir je savršen način da se iz njega izvuče nježna, kremasta tekstura i bogat okus.
Pire krompir je jedno od najomiljenijih jela u domaćim kuhinjama, a posebno je prisutan u bosanskim i regionalnim porodicama. Ovo jednostavno, ali izuzetno ukusno jelo često se priprema kao prilog uz razna glavna jela, bilo da se radi o mesnim specijalitetima, roštilju ili povrću.
Krompir je namirnica koja je svima dostupna, a pire krompir je savršen način da se iz njega izvuče nježna, kremasta tekstura i bogat okus.
Da bi pire bio kremast poput maslaca, neophodno je osušiti krompir nakon kuhanja, a zatim ga pritisnuti kroz sito. Na ovaj način će jelo biti još kompaktnije. Nakon toga, potrebno je dodati ne hladno (kao što svi obično rade), već vruće kuhano mlijeko i umutiti smjesu.
Možete to da uradite mikserom, ručno ili u blenderu. Miksanje će jelo „obogatiti“ vazduhom, što će ga učiniti vazdušastijim i „lakšim“.