Pečenjem jaja na oko, ili kajgane, koristi se i dosta ulja, što može štetno djelovati na nivo holesterola, dok se poširanjem jaja u vrućoj vodi zadržavaju hranjive vrijednosti, a ne dodaju masnoća i kalorije.

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, no uzmemo li u obzir da ih ponekad jedemo i za ručak, odnosno da se stavljaju u niz jela koja inače često konzumiramo, mora li to dovesti do povišenog holesterola u krvi?
Ovisi kako ih pripremate, tvrde naučnici koji su proveli istraživanje i objavili rezultate u The Journal of Nutrition.
Oni tvrde da će jaja najbolje sačuvati svoju hranljivu vrijednost ako ih konzumiramo kuhana, tačnije – poširana. Osim što se kuhanjem uništava salmonela, bakterija koja se može 'useliti' u jaje i izazvati vrlo neugodne probavne probleme, njime se, kažu, podiže nivo proteina u jajima za čak 40 posto, što povećava osjećaj sitosti.
Najbolje ih je pripremati tako da ubacite bjelanjak i žumanjak u vruću, ali ne i kipuću vodu, te da ih kuhate do 3 minute. Vodu nipošto nemojte soliti, jer će to dovesti do razvodnjavanja bjelanjka.
S druge strane, ako ih pripremate kao jaje na oko, ili u obliku, to podrazumijeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti.
Takvom pripremom smanjuje se razina vitamina i antioksidanasa koje jaje sadržava, a ujedno se aktivira holesterol. Tako konzumacija pečenih jaja ili kajgane povećava rizik od srčanih oboljenja.