Drveni pribor, osim što je estetski privlačan, nudi i mnoge praktične prednosti.

Kuhinjski pribor ključan je za svako kuhanje, a među najomiljenijim i najstarijim alatima koji se koriste u kuhinji svakako su drvene kašike, lopatice i daske. Drveni pribor nije samo estetski privlačan zbog svog rustikalnog izgleda, već nudi i mnoge praktične prednosti. Uprkos svom rustikalnom šarmu, drveni pribor za kuhanje pokrenuo je debatu među ljubiteljima kuhanja širom svijeta.
S jedne strane, okorjeli tradicionalisti tvrde da je on ultimativni alat: nježan prema loncima, čvrst i napravljen da traje godinama. S druge strane, skeptici izazivaju zabrinutost zbog higijene te tvrde da je drvo utočište za bakterije te da prenosi mirise iz sinoćnje večere u današnji doručak, piše HuffPost.
"Drvene kašike su mogu skupljati mikroorganizme u porama. Pranje sapunom i vrućom vodom može ukloniti velik postotak mikroorganizama, ali neki će neizbježno ostati i razmnožiti se, naročito ako kašike nisu potpuno osušene", rekao je Bryan Quoc Le, prehrambeni naučnik.
Zato biste svoj drveni pribor trebali odmah oprati nakon upotrebe i nemojte ga zaboraviti dok se satima namače u sudoperu. Bakterije trebaju vlagu da prežive, a dok se drvo suši, bakterije umiru, piše Večernji list.
"Ključ je u tome da drvene kašike očistite odmah nakon upotrebe i dopustite im da se potpuno osuše na zraku", objasnio je Darin Detwiler, predsjednik Programa sigurnosti hrane pri Nacionalnoj udruzi za zaštitu okoliša.Dok se bakterije mogu naseliti na površini drvene kašike, kao i bilo kojeg drugog kuhinjskog alata, pravilno čišćenje i sušenje očuvat će vaše posuđe sigurnim.
"Određeno drvo sadrži visoke koncentracije prirodnih antimikrobnih spojeva, poput hrasta, bora i trešnje. Oni sadrže tanine koji snažno inhibiraju rast mnogih mikroorganizama", objasnio je Le.
Ali, nisu sve drvene kašike iste. Ako svoju drvenu kašiku koristite godinama, vjerojvatno nije napravljena od skupog, antimikrobnog drva. Čak i antimikrobna svojstva imaju ograničenja. Prema Ellen Shumaker, direktorici odjela za promociju i proširenje programa Safe Plates na Državnom Univerzitetu Sjeverne Karoline, iako se bakterije mogu prvo nastaniti na vlažnoj drvenoj površini, voda i bakterije prodiru u drvo, gdje bakterije na kraju mogu biti ugušene i spriječene da rastu. Drugim riječima, drvo se može prirodno samoregulisati, ali samo ako je pravilno osušeno. Ako ostavite svoje kašike predugo u vodi, može se pojaviti buđ.
Da bi vaše drvene kašike bile sigurne i higijenske, trebati ih odmah oprati nakon upotrebe. Očistite ih vrućom vodom sa sapunom pa ih onda temeljito osušite na zraku. Izbjegavajte namakanje drvenih kašika, te ih uvijek ostavite da se suše na zraku u uspravnom položaju puna 24 sata.
To omogućava bilo kakvo antimikrobno djelovanje i sprječava nakupljanje vlage. Također, nemojte ih prati u mašini za suđe jer visoka temperatura može iskriviti drveni pribor, što ga čini težim za čišćenje i vjerovatnije da će se u njemu nakupiti bakterije.