Čupavci su bezvremenska poslastica koja već dugi niz godina osvaja srca brojnih generacija.

Spoj čokolade i kokosa u domaćim čupavcima: Isprobajte jednostavni recept koji će vas oduševiti
Foto: Freepik | Ukusno i sočno

Ovi mali kolačići su izuzetno jednostavni za pripremu, a opet toliko bogati i puni okusa da će zadovoljiti i one najzahtjevnije slastičarske sladokusce.

Njihova sočna i mekana unutrašnjost savršeno se spaja s bogatim čokoladnim prelivom, dok kokos na vrhu daje posebnu teksturu i aromu koja će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. Bilo da ih pripremate za porodično druženje, posebnu priliku ili samo za uživanje uz kafu, domaći čupavci uvijek su pravi izbor.

Evo kako možete jednostavno pripremiti ovaj domaći kolač: 

Sastojci:

Za biskvit:

- 4 jaja;
- 200 g šećera;
- 200 g glatkog brašna;
- 1 prašak za pecivo;
- 100 ml ulja;
-100 ml mlijeka.

Za čokoladni preljev:

- 200 g šećera;
- 3 žlice kakaa;
- 150 ml vode;
- 100 g maslaca;
- 150 g kokosa za posipanje.

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U velikoj zdjeli umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte ulje i mlijeko, pa dobro promiješajte. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa postepeno umiješajte u smjesu. Izlijte smjesu u namašćen i pobrašnjen pleh, pecite oko 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.

Ohlađeni biskvit narežite na kocke približno jednake veličine. U lončiću pomiješajte šećer, kakao, vodu i maslac, kuhajte dok se maslac ne otopi i smjesa lagano zgusne. Svaku kocku umoči u toplu čokoladnu glazuru, zatim uvaljajte u kokos. Ostavite da se čupavci malo ohlade i stvrdnu prije posluživanja.

Zašto su domaći čupavci posebni?

Ovaj tradicionalni kolač podsjeća na jednostavne radosti i tople trenutke provedene u porodičnom krugu. Čupavci su savršena kombinacija mekanog biskvita i bogate čokoladne glazure s kokosom, koja daje poseban šarm svakom zalogaju.