Ako ste ljubitelj prave domaće hrane koja će vaša nepca odvesti do „sedmog neba“, onda je tradicionalna bosanska kuhinja za vas pun pogodak!

Specijalitet koji osvaja nepca: Izgleda poput sarme, a krije jedinstveni okus karakterističan za BiH
Foto: Ilustracija | Okus osvaja svakog ko isproba

Stanovnici Bosne i Hercegovine prije nekoliko godina su se našli na visokom osmom mjestu najljubaznijih naroda na svijetu prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

Jedno od jela koje uživa gotovo kultni status u Bosni i Hercegovini svakako je japrak. Ovaj tradicionalni specijalitet nezaobilazan je dio lokalne kuhinje, a njegova priprema i okus osvajaju svakog ko ga proba, piše Putni kofer.

Japrak možete jesti u brojnim restoranima širom BiH, gdje se recepti često prenose generacijama, ali ništa vas ne sprječava da ga pripremite i kod kuće. Sama priprema ne razlikuje se mnogo od poznatije sarme, ali umjesto u kiseli kupus, smjesa od mljevenog mesa, riže i začina zamata se u aromatične listove vinove loze. 

Japrak je vrlo sličan sarmi, ali se mota u list vinove loze

Dok zimski mjeseci u Hrvatskoj ne mogu proći bez sarme, mnogima omiljenog sezonskog jela, na stolovima u Bosni i Hercegovini često se poslužuje japrak. Iako se ova dva jela na prvi pogled čine različitim, baza za punjenje gotovo je identična – smjesa od mljevenog mesa, riže i začina. 

Razlika je, međutim, u „omotaču“: dok se sarma priprema s kiselim kupusom, za japrak se koriste listovi vinove loze. Upravo ta suptilna promjena daje jelu poseban okus i teksturu te japrak čini prepoznatljivim specijalitetom regije.Upravo sarma i japrak se nađu često na svečanim stolovima kao glavno jelo, bilo da je riječ o porodičnim okupljanjima ili važnim proslavama.

Otkud listovi vinove loze tokom cijele godine?

Listovi vinove loze, nezaobilazan sastojak za pripremu tradicionalnog japraka, mogu se koristiti svježi ili konzervirani. Konzervirani listovi dostupni su u bolje opremljenim trgovinama, ali mnoge hercegovačke domaćice odlučuju se za vlastiti način čuvanja kako bi tokom cijele godine imale spreman ovaj dragocjeni sastojak.

Tokom ljeta pažljivo se beru mladi listovi, posole se i slažu u staklenke koje se zatim preliju prokuhanom, ohlađenom vodom. Ovako pripremljeni listovi mogu se bez poteškoća čuvati do hladnijih mjeseci, kada je japrak najčešće na jelovniku. Što se tiče mesa za ovo jelo, tradicionalno se koristi junetina ili janjetina, ali recept se može prilagoditi prema vlastitom ukusu.

Gotovo svaki dio regije ima svoju vrstu sarme

Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Sarma bolje prija kad su temperature niže, a punjene paprike u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća. Međutim, zanimljiva je i činjenica kako svaki kraj u našoj regiji ima neku svoju vrstu sarme.

Tako se u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini priprema japrak, a primjerice, u cetinskoj krajini arambašići, koji su uvršteni na popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske.

Završit ćemo sa svima dobro poznatom starom narodnom izrekom: „Bolje da umre selo nego običaji“. Zato, kecelju u ruke i iskoristite sezonu i vikend za pripremu sarme, japraka ili arambašića i uživajte u okusima koji čuvaju duh naše regije.