
Stigli su vam dragi, ali nenajavljeni gosti i želite što prije napraviti ukusan kolač kojim ćete ih počastiti? "Smutite" brz kolač s jabukama i cimetom kojem sigurno neće moći odoljeti. Za pripremu vam ne treba ni mikser ni vaga - samo odaberite jednu šolju veće zapremnine koja će vam poslužiti za "odokativno" mjerenje sastojaka.
Sastojci:
-1 velika šolja brašna
-1 mala kašičica praška za pecivo
-½ šolje maslaca sobne temperature
-⅔ šolje kristal šećera
- 2 dodatne male kašičice kristal šećera za posipanje
- 2 velika jaja
- 2 veće jabuke
- 1 mala kašičica cimeta
- prstohvat soli
- malo prezle
Priprema:
1. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Kalup po želji (okrugli, kockasti ili pravokutni) namažite s malo maslaca i posipajte prezlom. Jabuke operite, ogulite i narežite na sitnije kockice, piše Dnevnik.hr.
2. Drvenom kašikom miješajte maslac sobne temperature i šećer. Kada dobijete glatku smjesu, dodajte jedno po jedno jaje. Dobro miješajte dok se jaja u potpunosti ne sjedine sa smjesom. Potom u nju dodajte brašno s praškom za pecivo i cimet. Na kraju dodajte i jabuke pa još jednom sve dobro promiješajte.
3. Smjesu ubacite u kalup i potom po površini posipajte s dvije kašičice šećera. Zatim stavite u rernu i pecite kolač na 180 Celzijevih stepeni oko 30 minuta. Gotov je kada se odvoji od rubova kalupa i kada njegova površina poprimi zlatno žutu boju. (Tuzlanski.ba)