Korištenjem ovih tehnika, svakim kuhanjem možete postići savršenu rižu koja će biti fluffy, lagana i ujednačena.

Savršena tekstura i okus: Tajna kuhanja koja će vam pomoći da riža bude kao iz restorana
Foto: Freepik | Male tajne

Riža je jedan od najjednostavnijih, ali i najvažnijih sastojaka u mnogim kuhinjama svijeta. Bilo da je poslužujete uz glavno jelo, kao prilog ili u raznim salatama, riža može biti pravo umijeće ako se pravilno skuha. Postoji metoda kuhanja koja će vam omogućiti da svaki put dobijete savršeno kuhanu rižu, baš kao u restoranu, i to bez puno muke.

Za savršenu rižu, najvažniji faktor je odnos između količine riže i vode. Jedna od najpoznatijih metoda kuhanja je omjer 1:2, gdje za svaku šoljicu riže koristite dvije šolje vode.

Jedan od najvažnijih koraka je temeljito ispiranje riže prije kuhanja. Isperite je pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ovaj korak uklanja višak škroba koji može učiniti rižu ljepljivom i spriječiti da se zrno razdvoji nakon kuhanja. Ovisno o vrsti riže, neki kuhari preporučuju da rižu potopite u vodi na 20-30 minuta prije kuhanja kako bi zrna bila ravnomjernije kuhana.

Kada riža počne kuhati, koristite poklopac i smanjite temperaturu na minimum. Ključ savršene riže je kuhati je na niskoj temperaturi, bez miješanja, kako bi se zadržala nježna i zrnatija struktura. Ako želite rižu koja je savršeno lagana i suha, posvetite pažnju tome da je ne miješate tokom kuhanja, jer to može izazvati lijepljenje zrna.

Još jedan trik koji restorani koriste je "parenje" riže nakon što je skuhana. Kada je riža gotova, isključite vatru i ostavite je da odstoji, poklopljenu, još 10 minuta. Ovaj korak omogućava da se sva preostala para apsorbuje u zrna, čineći rižu mekanom, a opet rastresitom.

Za dodatni okus, možete u vodu dodati malo maslaca, maslinovog ulja ili čak začine poput cimeta ili lovorovog lista. Ovi dodaci pružit će riži bogatiji okus.

Korištenjem ovih tehnika, svakim kuhanjem možete postići savršenu rižu koja će biti fluffy, lagana i ujednačena.