Nema ništa ljepše od mirisa toplog sutlijaša koji se širi iz kuhinje tokom hladnih dana.

Savršen za hladne dane: Jednostavan recept za tradicionalnu poslasticu
Foto: Coolinarika | Vraća u djetinjstvo

Ova jednostavna, a tako ukusna poslastica, pruža utjehu i daje osjećaj domaće topline, baš onako kako su to naše bake pripremale.

Sutlijaš je tradicionalni puding od riže koji spaja kremastu teksturu sa blagom slatkoćom, a sve što vam treba su osnovni sastojci koje gotovo uvijek imate u kuhinji. 

Uz jednostavnu pripremu, poseban okus obradujte svoje najbliže tradicionalnom poslasticom, a pripremiti je možete na sljedeći način: 

Sastojci

240 g riže okruglog zrna
240 ml vode
740 ml mlijeka
¼ kašičice ekstrakta vanile
7 kašika šećera
Cimet i čokolada

Priprema

Dobro operite rižu. Stavite u dublji lonac, i dodajte 240 mililitara vode. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 5-7 minuta, i povremeno promiješajte. Dodajte 240 mililitara mlijeka, snizite temperaturu na najniže i nastavite kuhati 5-6 minuta. Zatim dodajte ostatak mlijeka zajedno sa šećerom i dobro promiješajte. Kuhajte još 4-5 minuta. Riža bi trebala biti malo vodenasta. Kad je skuhana, prebacite u zdjelice u kojima ćete je servirati i ostavite u frižideru da se ohladi. Na kraju, dodajte cimet ili narendanu čokoladu. 

Sutlijaš je odličan kad se poslužuje topao, ali možete ga i ohladiti u frižideru za hladnije varijante.