Ako ste posljednjih dana skrolali TikTokom, velika je vjerovatnoća da ste naišli na video recept za neobičnu, ali izuzetno privlačnu pitu.

Njena neobičnost ogleda se u tome jer je napravljena od potopljenog rižinog papira.
Ova kulinarska ideja, koja kombinuje brzinu pripreme i jednostavne sastojke, postaje sve popularnija među ljubiteljima hrane i eksperimentisanja u kuhinji.
Rižin papir, koji se inače koristi za pripremu vijetnamskih rolnica, u ovom receptu dobiva sasvim novu ulogu. Umjesto tijesta, ove tanke, prozirne listove potapa se u vodu ili izmućena jaja kako bi omekšali, a zatim se slažu kao podloga i pokrivač za fil po izboru – bilo da je riječ o slanoj varijanti sa sirom i jajima ili slatkoj s voćem i cimetom.
@harrycoop.er Balkan Spring rolls 👨🏼🍳 Za pripremu 4 zvrka sam koristio: 8 rižinih listova 300g zrnatog sira 200ml pavlake 1 mala kašika soli 1 jaje malo ulja i sjemenki susama 300g špinata ili blitve Priprema: Oprao sam i sitno isjeckao blitvu te u dubokoj posudi izmiješao sa sirom, pavlakom, jajetom i malo soli. Za jedan zvrk sam koristio 2 rižina lista. Potom listove rižinog papira na 2-3 sekunde potopio u vodu i stavio listove jedan pored drugog. Na početak lista stavio smjesu i krajeve listova prebacio preko smjese sira i blitve te krajeve spojio kako mi ne bi iscurilo. Urolao u potpunosti i onda oblikovao u klasični zvrk. Prije pečenja premazao sa malo maslinovog ulja i posuo sjemenkama susama. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C 30-35 minuta. #harrycoopersfood #pita #balkanspringroll #recepti #kuvanje #ručak #glutenfreerecipes #sirnica #burek
♬ Tajland - Rasta
Glavna prednost ove pite jeste što ne zahtijeva miješenje tijesta, razvijanje kora ni čekanje da "odstoji".
Rižin papir se jednostavno potopi u vodu na nekoliko sekundi, slaže se u tepsiju, između se stavlja fil, i sve se zapeče u rerni dok ne poprimi zlatno-smeđu boju i hrskavu teksturu.
Upravo ta kombinacija hrskavog i mekanog, uz brzinu pripreme, učinila je ovu pitu viralnom.
[related]https://www.tiktok.com/@tikvica_food/video/7516964974426623254?is_from_webapp=1&sender_device=pc[/related]
Osim što je jednostavna i efektna, pita od rižinog papira je i odličan način da se iskoriste namirnice koje već imamo kod kuće. Fil se može prilagoditi sezoni, ukusu ili prehrambenim navikama – od klasike sa mladim sirom i jajima, do vege varijanti s tikvicama ili gljivama.
Ako još niste, možda je vrijeme da i vi potopite par listova rižinog papira u vodu, napunite ih omiljenim sastojcima i zapečete.