Rende je nezamjenjiv alat u svakoj kuhinji, ali jeste li ikada razmišljali o tome čemu služi koja strana?

Mnogi ga koriste intuitivno, no svaka strana ima svoju specifičnu namjenu.
Strana s velikim, širokim rupama najčešće se koristi za rendanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude, ali i za povrće poput krompira.
Idealna je kada želite da dobijete veće komade koji će zadržati teksturu, na primjer za salate. Također, koristi se i za rendanje većih komadića povrća koji će se koristiti za pečenje ili pripremu jela koja zahtijevaju hrskavost.
Strana sa srednje velikim rupama odlična je za finije rendanje povrća i voća poput mrkve, tikvica ili jabuka, posebno kada ih želite umiješati u tijesto za slane ili slatke muffine, palačinke ili kolače. Također je korisna za rendanje sira koji treba brzo da se otopi, poput mozzarelle ili ementalera, te za povrće koje se koristi u supama ili umacima.
Strana s malim, oštrim rupama često se koristi za rendanje tvrdih sireva poput parmezana u finu teksturu, kao i za začine poput muškatnog oraščića ili đumbira. Također je pogodna za rendanje čokolade, korice citrusa ili začinskog bilja kada želite dodati intenzivan miris i aromu jelima ili desertima.
Strana s jednim ili više oštrih otvora služi za rezanje namirnica na tanke kriške. Idealna je za sječenje krastavaca, tikvica, krompira ili tvrdih sireva kada želite dobiti tanke, ujednačene kriške za salate, sendviče ili pečena jela. Ovaj rez je odličan i za pripremu tanjih kriški povrća koje će se brzo i ravnomjerno peći.