Mikrovalne su daleko su sterilnih kućanskih aparata, otkrilo je novo istraživanje, a njegovi autori naglašavaju važnost redovitog čišćenja.

Redovno čišćenje mikrovalne: Otkrijte zašto to nikako ne biste smjeli zanemariti
Foto: Ilustracija | Mikrovalne su neizostavan dio svake kuhinje

Nekad slavljene kao tehnološko čudo, mikrovalne su tiho postale neizostavne u kuhinjama i laboratorijima.

Međutim, nedavno istraživanje naučnika sa Sveučilišta u Valenciji i Darwin Bioprospecting Excellence SL u Španiji otkrila je neočekivanu dimenziju tih kućanskih uređaja - uspješne čitave ekosisteme unutar njih.

Mikrobi iznutra

Naučnici su uzeli briseve 30 mikrovalnih iz različitih okruženja: samačkih kućanstava, zajedničkih kućnih prostora i laboratorija. Otkrili su mikrobne zajednice, uključujući Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus i Priestia, koje uspijevaju u svim okruženjima.

Dok je većina mikroba bila bezopasna, neke vrste, kao što su Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, koje mogu predstavljati zdravstveni rizik, otkrivene su u razinama uporedivim s ostalim kuhinjskim površinama.

Kuhinja vs. laboratorij

Mikrovalne u jednom kućanstvu pokazale su najmanju mikrobnu raznolikost, sa Shannonovim indeksom raznolikosti ispod četiri, vjerovatno zbog manjeg broja izvora kontaminacije.

Nasuprot tome, laboratorijske mikrovalne pokazale su najveću raznolikost, s indeksima većim od četiri. Za razliku od kućnih mikrovalnih, laboratorijske jedinice sadržavale su mikrobe kao što su Deinococcus, Hymenobacter i Kineococcus, poznati po svojoj otpornosti na zračenje.

Zapravo, neki od rodova koji su bili znatno brojniji u ovoj skupini uzoraka uključivali su vrste poznate po svojoj otpornosti na visoke doze zračenja, kao što su Deinococcus, Hymenobacter, Kineococcus, Sphingomonas i Cellulomonas, ističu autori studije koja je objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology.

Njihovi nalazi su u skladu s mikrobima pronađenim na solarnim pločama i razlikuju se od onih u nuklearnom otpadu.

Implikacije i preporuke

Istraživanje naglašava kako mikrobi s genetskom otpornošću na zračenje i toplinu mogu napredovati čak i u ekstremnim uslovima. Kućne mikrovalne, koje se prvenstveno koriste za hranu, sadrže bakterije slične onima na drugim kuhinjskim površinama, što naglašava važnost redovitog čišćenja.

Čak i bezopasne kožne bakterije mogu preživjeti valove mikrovalne pećnice.

"Redovito temeljito čistite svoju mikrovalnu deterdžentom i pazite na prolijevanje", savjetuju autori istraživanja.