Trileće, ili Tres Leches, je popularni kolač koji je bogat ukusima i izuzetno sočan.

Recept za trileće: Kremasti desert sa tri vrste mlijeka koji će oduševiti sve
Foto: Freepik | Kolač bogat ukusima

Ime kolača potiče od tri vrste mlijeka koje se koriste u pripremi: obično mlijeko, kisela pavlaka (ili slatka pavlaka) i kondenzovano mlijeko. Ovaj kolač je pravi užitak za sve ljubitelje kremastih i osvežavajućih deserata.

Sastojci:

Za biskvit:

- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica ruma (po želji)

Za preliv:

- 400 ml mlijeka
- 400 ml kisele pavlake (ili slatke pavlake)
- 200 ml kondenzovanog mlijeka (ako nije dostupno, može se koristiti još jedno - obično mlijeko i malo više šećera)

Za kremu:

- 500 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije (ili 1 kašika skroba)
- 150 g šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 100 g maslaca ili margarina

Priprema:

Biskvit:


Prvo umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, a po želji, i rum. Pečite smjesu u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok biskvit ne postane svijetao i mekan. Ostavite da se ohladi, a zatim ga isječete na dva jednaka dijela.

Preliv:

U posebnoj posudi pomiješajte mlijeko, kiselu pavlaku i kondenzovano mlijeko. Dobro promiješajte i ostavite da se malo ohladi prije upotrebe.

Krema:

U šerpi pomiješajte mlijeko, šećer i puding od vanilije. Kuhajte mešavinu dok se ne zgusne. U vruću kremu dodajte maslac i slatku pavlaku, sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi.

Isječeni biskvit natopite prelivom, ravnomjerno ga rasporedite da se biskvit lijepo upije. Na natopljeni biskvit stavite kremu, a zatim prekrivajte drugim slojem biskvita koji takođe natapate prelivom.

Ostavite kolač da se ohladi u frižideru, idealno nekoliko sati, a najbolje je da je ostavite preko noći kako bi svi ukusi lijepo proželi.