Osim što je ukusna, medena torta je i vizuelno privlačna, a može se dekorisati prema želji, što je čini savršenim izborom za svaku priliku.

Recept za savršenu medenu tortu: Poznata po bogatom ukusu i aromi meda
Foto: Screenshoot | Jednostavan recept

Medena torta je jedan od najpopularnijih slatkiša u našoj tradiciji, često se priprema za različite prilike, poput rođendana, slavlja ili kao poslastica za nedeljne porodične ručkove.

Njena priprema je jednostavna, a sastojci su lako dostupni, što je čini idealnom za svakog ljubitelja kolača, od početnika do iskusnih poslastičara.

Zahvaljujući medu, koji je jedan od glavnih sastojaka, torta dobija jedinstvenu aromu koja je savršeno izbalansirana s kremastim filom.

Donosimo vam jednostavan recept za ovaj fini slatkiš:

Sastojci
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 najmanja kašičica sode bikarbone
- 3 kašike mlijeka
- 3 kašike meda
- pola kašičice cimeta
- 600-650 g glatkog brašna
- 950 g kisele pavlake
- 80 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašičica arome vanilije

Priprema

Mikserom umutite jaja i šećer, dodajte sve ostale sastojke osim brašna. Stavite na nižu temperaturu, da se sve lijepo rastopi. Kad soda počne da pjeni skinite sa ringle. Dok je toplo umiješajte brašno, lijepo sjedinite. Brašno postepeno dodajite dok ne dobijete fino, glatko tijesto. Tijesto podijelite na 10 djelova, izmjerite na vagi tako da bude jednako.

Razvijte oklagijom između 2 pek-papira, otprilike kore prečnika 18 cm, mogu biti i do 22 cm. Korice pecite na prevrnutom plehu, od 5 do 7 minuta na 180 stepeni. Za fil umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto, posebno izmiješate kiselu pavlaku, šećer i vaniliju, a zatim sve lijepo sjedinite. Na svaku koru ide 2-3 kašike fila. Posljednju koru izmrvite i obložite tortu sa svih strana, pa dobro ohladite.

Osim što je ukusna, medena torta je i vizuelno privlačna, a može se dekorisati prema želji, što je čini savršenim izborom za svaku priliku.