Recept omogućava pripremu i u tavi i u rerni, zavisno od vaših želja – bilo da tražite hrskavi zalogaj iz dubokog ulja ili lakšu, pečenu verziju bez suvišne masnoće.

Recept za savršeni pohovani sir: Hrskava korica, topljena unutrašnjost i neodoljiv miris začina
Foto: Freepik Premium | Ilustracija

Pohovani sir je jedno od onih jela koje gotovo svi vole – jednostavan, ali neodoljiv, s kontrastom hrskave korice i kremaste unutrašnjosti. 

Sastojci:

- 500 g žutog sira koji se topi
- 100 g glatkog brašna
- 4 jaja
- so, biber
- ½ kašike majčine dušice
- ½ kašike suhog bosiljka
- 150 g krušnih mrvica
- ulje za prženje

Priprema:

Sir narežite na štapiće debljine otprilike jednog centimetra. Osušite ih papirnim ubrusom da biste uklonili višak vlage. Umutite jaja sa solju i biberom. Zasebno, pomiješajte krušne mrvice s aromatičnim biljem – majčinom dušicom i bosiljkom.

Panirajte svaki štapić sira prvo u brašno, zatim u jaja, pa u začinjene mrvice. Za dodatnu hrskavost i čvrstinu, proces umakanja u jaja i mrvice ponovite još jednom. Tako pripremljene štapiće stavite u zamrzivač na oko 20 minuta – to će pomoći da sir ostane unutra tokom prženja.

Zagrijte ulje na 180°C i pržite sir dok ne poprimi zlatnu boju – oko 2–3 minute sa svake strane. Gotove štapiće izvadite na ubrus kako bi se ocijedio višak ulja.

Za laganiju varijantu, sir možete peći i u rerni. Položite ga na papir za pečenje, blago poprskajte uljem i pecite na 220°C oko osam minuta s jedne strane, zatim okrenite i pecite još nekoliko minuta dok korica ne postane savršeno hrskava.