Kombinacija jednostavnih sastojaka i provjerena priprema garantuje uspjeh i onima koji tek ulaze u svijet kuhanja.

Bez obzira da li pripremate nešto ukusno za porodično okupljanje, poslijepodnevnu kafu s prijateljima ili jednostavno želite razveseliti ukućane mirisom domaćeg peciva – ove mekane kiflice su pravi izbor.
Puniti ih možete čime god poželite – sirom, džemom, kremom, ili ih ostaviti prazne i ukrasiti susamom ili kimom. U svakom slučaju, dobićete ukusno, mekano pecivo kojem niko ne može odoljeti.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 50 g otopljenog margarina ili putera
- Punjenje po želji
- 1 jaje za premazivanje
- Susam, kim ili krupna so za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Sačekajte 5–10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno. Mijesite dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da naraste 45 minuta.
Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove. Na širi kraj svakog trougla stavite nadjev po želji i zarolajte kiflicu. Poredajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite po želji.
Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Bilo da ih poslužite tople ili ih čuvate za kasnije, ove kiflice će unijeti toplinu i miris doma u svaku priliku. Savršen su podsjetnik da u jednostavnim receptima često leži najveći užitak.