Kombinacija jednostavnih sastojaka i provjerena priprema garantuje uspjeh i onima koji tek ulaze u svijet kuhanja.

Recept za savršene kiflice: Evo kako da vam uvijek ispadnu mekane i ukusne
Foto: Freepik | Kombinacija jednostavnih sastojaka

Bez obzira da li pripremate nešto ukusno za porodično okupljanje, poslijepodnevnu kafu s prijateljima ili jednostavno želite razveseliti ukućane mirisom domaćeg peciva – ove mekane kiflice su pravi izbor.

Puniti ih možete čime god poželite – sirom, džemom, kremom, ili ih ostaviti prazne i ukrasiti susamom ili kimom. U svakom slučaju, dobićete ukusno, mekano pecivo kojem niko ne može odoljeti.

Sastojci:

- 500 g glatkog brašna

- 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)

- 1 kašičica šećera

- 1 kašičica soli

- 250 ml mlakog mlijeka

- 50 ml ulja

- 1 jaje

- 50 g otopljenog margarina ili putera

- Punjenje po želji

- 1 jaje za premazivanje

- Susam, kim ili krupna so za posipanje

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Sačekajte 5–10 minuta da se kvasac aktivira. Dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno. Mijesite dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Pokrijte posudu i ostavite tijesto da naraste 45 minuta.

Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove. Na širi kraj svakog trougla stavite nadjev po želji i zarolajte kiflicu. Poredajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite po želji.

Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Bilo da ih poslužite tople ili ih čuvate za kasnije, ove kiflice će unijeti toplinu i miris doma u svaku priliku. Savršen su podsjetnik da u jednostavnim receptima često leži najveći užitak.