Dok dani postaju sve topliji, na tržnicama se pojavljuju prve, mirisne jagode – savršen signal da je pravo vrijeme za lagane i osvježavajuće deserte.

Recept za proljetnu poslasticu: Osvježavajući rolat sa jagodama
Foto: Ilustracija

Među njima se posebno ističe klasični rolat sa jagodama, koji spaja nježan biskvit, pjenasti šlag i svježinu sezonskog voća. Ovaj desert ne samo da izgleda raskošno, već se i priprema brzo, bez komplikacija.

Idealan je za proslave, iznenadne goste, ali i kao slatki kraj nedjeljnog ručka.

U nastavku donosimo recept koji garantuje uspjeh i kod početnika. Sve što vam je potrebno su osnovni sastojci, malo pažnje pri motanju i svježe jagode – koje u ovom desertu dolaze do punog izražaja.

Sastojci za biskvit:

5 jaja
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
5 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Fil:

300 ml slatke pavlake za šlag
200 g svježih jagoda
1 kašika šećera u prahu (po želji)

Priprema biskvita:
Odvojite bjelanjke i umutite ih u čvrst snijeg. Zatim dodajte šećer i vanilin šećer pa mutite dok ne postane sjajna masa. Umiješajte jedno po jedno žumance. Lagano dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i miješajte spatulom dok se ne sjedini.

Pečenje:

Rernu zagrijte na 180°C. Smjesu izlijte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite 10-12 minuta, dok biskvit ne dobije zlatnu boju.

Motanje:

Vruć biskvit izvadite i odmah ga (zajedno s papirom) urolajte u rolat i ostavite da se ohladi.

Filovanje:

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. Po želji dodajte šećer u prahu. Jagode operite i isjeckajte na sitnije komade. Ohlađeni biskvit pažljivo odmotajte, namažite šlagom i pospite jagodama. Ponovo urolajte.

Hlađenje i serviranje:

Ostavite rolat da se hladi barem 1 sat prije služenja. Po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte otopljenom bijelom čokoladom.