Foto: Tuzlanski.ba

Ovaj hljeb s kefirom još je jedan u nizu zdravih verzija koje možete sami i na brzinu pripremiti kod kuće...

Kefir možete pripremiti i kod kuće uzgajajući kefir gljivicu, a odlična je za liječenje raznih oboljenja - od psorijaze, tumora, pa sve do reume i artritisa. Uz to, jednostavno će ojačati vaš imunitet kao i održavati visinu holesterola!

Pripremite ovaj hljeb, dodajte sjemenke po izboru i uživajte u zalogaju zdravlja!

recept-za-najfiniji-hljeb-bez-glutena-s-kefirom002-20160919-jpg

Sastojci: 

- 560 g MIXB brašna (SCHAR)

- 450 ml kefira 

- 1 čajna kašičica soli

- 2 čajne kašičice psilijuma

- pola kocke svježeg kvasca

- 150 ml toplog mlijeka

- 1 čajna kašičica šećera

- 2 čajne kašičice MIXB brašna (SCHAR)

recept-za-najfiniji-hljeb-bez-glutena-s-kefirom003-20160919-jpg

Priprema:

Kad se kvasac digne na toplom (15 minuta), zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom 30-40 minuta. Tijesto je rjeđe, mekše (zato miješajte mikserom).

Zatim ponovno izmiksajte i prebacite u kalup obložen pek-papirom (ja sam pekla u kalupu promjera 26 cm). Pospite sjemenkama (ja sam stavila bučine sjemenke po želji).

Peći na 190 stepeni 35-40 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). (Autor: Adrijana Bručič - Bezglutenska Radost)