Ovaj tradicionalni recept idealan je za porodične obroke ili okupljanja s prijateljima. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i brzinu pripreme, turski pide postaje omiljeni obrok za svaku priliku.

Ramazanski recept: Pripremite tradicionalni turski pide
Foto: Ilustracija | Turski pide

Sastojci:

500 g brašna

125 ml tople vode

200 ml toplog mlijeka

3 kašike suncokretovog ulja

7 g suhog kvasca

1 kašičica šećera i soli

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašika suncokretovog ulja

1 kašika čvrstog jogurta

 Priprema:

U toploj vodi izmiješajte kvasac da se otopi pa dodajte šećer, mlijeko, ulje i so. Sve dobro promiješate pa dodajte prosijano brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte folijom i ostavite na toplom da se udvostruči. U veliki lim stavite papir za pečenje. Tijesto stavite na papir pa ga prstima raširite u veliki krug.

U zdjelicu stavite kašiku brašna i 50 mililitara vode i promiješajte u glatku smjesu. Tri prsta obje ruke stalno umačite u tu smjesu i bockajte tijesto uokolo, 2-3 centimetra od ruba. Zatim po sredini radite isto. Pokrijte pide i ostavite 20-30 minuta da se diže.

Viljušku umačite u brašno s vodom i bockajte nadošlo tijesto po svim mjestima gdje ste to radili prstima. Umutite žumance, jogurt i ulje i dobro premažite nadošli pide. Pospite čurekotom i susamom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 Celzijevih stepeni 25-30 minuta.