Dolaskom toplijih dana, mnogi od nas prirodno posežu za laganijom i osvježavajućom hranom.

Proljetne salate su idealan izbor jer su pune boja, vitamina i okusa – a pritom se mogu lako prilagoditi svakodnevnim obavezama i brzom tempu života. Donosimo vam dva jednostavna recepta – jednu s grilovanom piletinom i drugu s tunjevinom – koje možete pripremiti za ručak, večeru ili ponijeti sa sobom na posao.
Grilovana piletina i povrće: Salata koja zasiti, ali ne opterećuje
Prva proljetna kombinacija dolazi u obliku bogate salate s grilovanom piletinom i svježim povrćem. Rukola, matovilac ili baby špinat čine savršenu bazu, dok cherry paradajz, krastavac i paprika dodaju potrebnu sočnost i hrskavost. Lagani preljev od maslinovog ulja i limuna upotpunjuje jelo bez nepotrebnih kalorija. Ovo je odlična opcija za sve koji žele pojesti nešto konkretno, ali lagano – bez osjećaja težine.
Sastojci:
1 pileći file
1 mala glavica zelene salate (ili mješavina rukole, matovilca, baby špinata)
10 cherry paradajza
1 krastavac
1 manja crvena paprika
1 mladi luk
Maslinovo ulje
Limunov sok
So, biber, suhi origano
Priprema:
Pileći file posolite, pobiberite i pospite origanom, pa ga ispecite na grill tavi (ili običnoj) dok ne porumeni s obje strane. Ostavite da se malo ohladi pa narežite na trakice. Povrće operite. Zelenu salatu natrgajte, cherry paradajze prepolovite, krastavac narežite na kolutiće, papriku na trakice, a mladi luk na kolutiće. Sve sastojke stavite u veliku zdjelu, dodajte piletinu. Prelijte s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Po želji dodajte i kašiku jogurta za kremastiji preljev.
Tunjevina i šarenilo proljeća: Brzo, zdravo i ukusno
Drugi recept idealan je za ljubitelje ribe. Tunjevina u kombinaciji s kuhanim jajima, kukuruzom, rotkvicama i naribanom mrkvom stvara salatu punu proteina i vlakana. Dodate li i par kriški avokada, dobijate kremastiju i hranjiviju verziju koja će vas držati sitima satima. Ova salata ne zahtijeva kuhanje (osim jaja), priprema se brzo i savršeno je rješenje za užurbane dane.
Sastojci:
1 konzerva tunjevine u vodi ili maslinovom ulju
1 veća mrkva
1 mala konzerva kukuruza
5-6 rotkvica
1 manji avokado (opcionalno)
2 kuhana jaja
Mješavina zelene salate ili iceberg
Maslinovo ulje, limun ili jabukovo sirće
So, biber
Priprema:
Jaja skuhajte tvrdo (oko 9 minuta), pa ih ohladite i narežite na četvrtine. Tunjevinu ocijedite i usitnite viljuškom.
Mrkvu naribajte, rotkvice narežite na tanke kolutiće, a avokado na kriške (ako koristite). Pomiješajte sve povrće s kukuruzom i zelenom salatom u zdjeli. Na vrh dodajte tunjevinu i jaja. Začinite s maslinovim uljem, limunom ili sirćetom, posolite i pobiberite po ukusu.