Mnogi ljudi svakodnevno u svoje obroke ubacuju jaja.

Produžite njihovu trajnost: Evo kako pravilno zamrznuti jaja
Foto: Ilustracija | Sigurna kao i svježa

Bilo to za doručak, ručak, u neko jelo, kolač ili slično jaja su zaista namirnica koja je neizbježna u kuhinji. Međutim, jeste li znali da se mogu i zamrznuti? 

Da li je sigurno zamrzavati jaja?

"Zamrznuta jaja su jednako sigurna kao i svježa jaja," rekao je dr. Brian Labus, vanredni profesor na Školi javnog zdravstva Univerziteta Nevada u Las Vegasu i epidemiolog za zarazne bolesti, za časopis Food & Wine.

Međutim, istakao je da je veoma važno "imati na umu da zamrzavanje jaja ne ubija patogene, pa ih morate pravilno kuhati nakon što se odmrznu. Bakterije lako prežive zamrzavanje i počet će rasti kada dobiju odgovarajuće uslove."

Kako pravilno zamrznuti jaja

Nažalost, ne možete jednostavno staviti cijelo jaje u zamrzivač. "Voda u jajima se širi tokom zamrzavanja i razbije ljusku, što stvara nered prilikom odmrzavanja," objasnio je Labus. Osim nereda, puknute ljuske povećavaju rizik od izloženosti bakterijama.

Za zamrzavanje cijelih jaja, potrebno je "umiješati ih tek toliko da se sjedine, zatim ih sipati u posude za zamrzavanje, dobro zatvoriti, označiti brojem jaja i datumom, a zatim zamrznuti," rekla je Elisa Maloberti, menadžerica za sigurnost hrane pri Američkom odboru za jaja.

Preporučila je da se kuhana jaja ne zamrzavaju, jer bjelanjci postaju tvrdi i vodenasti.

Da, boja žumanca je bitna — evo šta znači

Postoji nekoliko tehnika koje možete primijeniti kako bi vaša zamrznuta jaja bila upotrebljiva za recepte u budućnosti. Kako Maloberti objašnjava, potrebno je poduzeti dodatne korake ako zamrzavate žumanca i bjelanjke odvojeno.

"Svojstvo želatinizacije žumanaca uzrokuje njihovo zgušnjavanje ili želiranje tokom zamrzavanja, pa im je potrebna posebna obrada," rekla je. "Ako ih zamrznete u izvornom obliku, žumanca će s vremenom postati toliko želatinasta da će biti gotovo nemoguće koristiti ih u receptima."

Kako biste to spriječili, Maloberti preporučuje da u njih umiješate ili osminu kašičice soli ili jednu i po kašičicu šećera ili sirupa od kukuruza na svaku četvrtinu šolje žumanaca (oko četiri žumanca). Zatim označite posudu brojem žumanaca, datumom i napomenom da li ste dodali so (za glavna jela) ili zaslađivač (za pečenje ili deserte).

Za bjelanjke, Maloberti je savjetovala da razbijete i odvojite jaja jedno po jedno, pazeći da ni malo žumanca ne ostane u bjelanjcima. Zatim bjelanjke sipajte u posude za zamrzavanje, dobro zatvorite, označite brojem bjelanjaka i datumom, i zamrznite. Maloberti je čak podijelila i savjet: "Za brže odmrzavanje i lakše mjerenje, prvo zamrznite svaki bjelanjak u standardnom kalupu za led, a zatim ih prebacite u posudu za zamrzavanje."

Kako odmrznuti i koristiti zamrznuta jaja

Kao što je Labus naglasio, kod bilo čega što se odmrzava "važno je obratiti pažnju na temperaturu hrane tokom procesa. Hrana se nikada ne smije odmrzavati na pultu na sobnoj temperaturi."

Umjesto toga, ako su jaja zamrznuta i zapakovana u vodonepropusnu vrećicu, ostavite ih da se odmrzavaju u frižideru ili pod hladnom tekućom vodom.

Maloberti također preporučuje da se žumanca ili cijela jaja iskoriste odmah nakon odmrzavanja. S druge strane, odmrznuti bjelanjci će se bolje umutiti ako ih ostavite da stoje na sobnoj temperaturi otprilike 30 minuta prije upotrebe.

Važno je napomenuti da, kako biste izbjegli rizik od bolesti, odmrznuta zamrznuta jaja treba koristiti samo u jelima koja će biti temeljno kuhana. "Kao i sa svježim jajima, ne biste trebali konzumirati sirove proizvode koji sadrže sirova jaja, poput tijesta za kekse ili smjese za kolače," kaže Maloberti.

Koliko dugo mogu trajati zamrznuta jaja?

Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), zamrznuta jaja mogu se čuvati do godinu dana u kućnom zamrzivaču, dajući vam dovoljno vremena da iskoristite višak jaja ili ih sačuvate u slučaju pogoršanja trenutne situacije s ptičjom gripom.