Paradajz čorba je izvor mnogih minerala i vitamina, ali nije pogodna za svakoga.

Postoje zdravstveni razlozi: Ova grupa ljudi ne bi trebala jesti paradajz čorbu
Foto: pixabay | Paradajz čorba

Postoje specifične grupe ljudi kojima bi konzumacija ove čorbe mogla izazvati nelagodu ili zdravstvene probleme.

Evo ko bi trebalo da razmotri izbjegavanje paradajz čorbe.

Osobe sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB)

Paradajz čorba može pojačati simptome GERB-a, kao što su žgaravica i nelagodnost u stomaku. Kiseline prisutne u paradajzu mogu pogoršati stanje, pa je bolje da se takvi pacijenti drže blagih, neutralnih jela.

Ljudi sa alergijama

Neki ljudi mogu imati alergiju na paradajz ili njegove sastojke. Ako primjetite osip, svrab ili druge alergijske reakcije nakon konzumacije paradajz čorbe, najbolje je da je izbjegavate i konsultujete se sa ljekarom.

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS)

Paradajz može biti iritant za osobe sa IBS-om. Simptomi kao što su nadutost i grčevi mogu se pogoršati konzumacijom paradajz čorbe. Umjesto toga, birajte lakše digestivne opcije.

Dijabetičari

Iako paradajz sadrži niz hranljivih materija, neki su mu dodali šećer prilikom pripreme čorbe. Dijabetičari bi trebali obratiti pažnju na sastojke i sadržaj šećera u gotovim verzijama.

Osobe sa problemima s bubrezima

Paradajz sadrži kalijum, a osobe sa problemima s bubrezima često treba da ograniče unos kalijuma. Preporučuje se da se konsultujete sa ljekarom pre nego što uključite paradajz čorbu u svoju ishranu, piše Naj žena