Evo kako se sprema najukusnija domaća pileća supa.
Domaća pileća supa ide uz svaki obrok, toplo jelo na kašiku kome malo ko može da odoli.
Sastojci:
- 3 srednja pileća bataka (2 bez kože i kostiju, 1 sa kožom)
- 950 ml vode
- 1 srednji luk, isječen na četvrtine
- 2 velike šargarepe, oljuštene, 1 cijela, 1 isjeckana na kockice
- 1 srednji krompir, isječen na kockice
- 100 g rezanaca
- so, po ukusu
- biber, po ukusu
- 17 g mješavine suvih začina
- svjež ili sušeni peršun za ukras
- 2 stabljike celera, horizontalno isječene na pola
Recept za domaću pileću supu:
Kako biste napravili domaću supu napunite veliki lonac sa 950 ml vode. Dodajte luk, piletinu, 1 cijelu šargarepu i obje stabljike celera. Kuvhajte na jakoj vatri dok tečnost ne počne da ključa, a zatim smanjite na lagano i kuhajte poklopljeno oko 40 minuta, dok meso ne omekša. Skinite sa vatre.
Pomoću sita procijedite pileći bujon u posudu otpornu na toplotu. Izvadite meso iz sita i stavite u malu činiju, ostavite sa strane. Vratite procijeđenu tečnost u lonac i zagrijte. Dodajte šargarepu i krompir isjeckan na kockice.
Pomoću 2 viljuške, isjeckajte komade piletine i bacite pileću kožu i kost. Dodajte piletinu u lonac. Začinite solju i biberom po ukusu. Dodajte začine. Kada supa proključa, ubacite tjesteninu.
Kuhajte na srednjoj vatri dok se tjestenina ne skuha. Probajte i prilagodite začine.
Ukrasite peršunom i servirajte toplo.