Ovaj kolač je pravi dokaz da možete uživati u slatkim poslasticama bez brige o unosu kalorija.

Bez pečenja, bez šecera i pun kremastog okusa, ovaj desert je savršen za sve koji žele da se počaste, ali i da se drže zdravijih opcija.
Sastojci koji će vam biti potrebni:
Za podlogu:
1 ½ šolje (150 g) integralnih krekera bez šecera
2 kašike rastopljenog kokosovog ulja ili laganog margarina
Za kremu:
2 šolje (500 g) nemasnog grčkog jogurta
1 šolja (200 g) krem sira
2 kašike zaslađivača po izboru (opcionalno)
2 kašičice ekstrakta vanilije
1 kašika (10 g) želatina bez ukusa
½ šolje (100 ml) tople vode
Za dekoraciju:
Svježe voće po izboru (bobice, kivi, ili nešto drugo što volite)
Listići nane (opcionalno)
Priprema:
Počnite pripremu tako što ćete samljeti krekere u mrvice. Pomiješajte ih sa rastopljenim kokosovim uljem ili margarinom dok se svi sastojci ne sjedine. Dobijenu smjesu ravnomjerno pritisnite na dno kalupa s oprugom. Stavite u frižider da se ohladi dok pripremate kremu.
U većoj posudi dobro izmiješajte grčki jogurt, krem sir, zaslađivač (ako ga koristite) i vaniliju dok ne dobijete glatku smjesu. Rastvorite želatinu u toploj vodi, miješajte dok se potpuno ne rastopi, a zatim ostavite da se malo ohladi. Polako sipajte želatinu u smjesu jogurta, neprestano miješajući da bi se ravnomjerno uklopila.
Preko ohlađene podloge, ravnomjerno izlijte kremu i zagladite vrh špatulom. Pokrijte kalup i stavite ga u frižider na najmanje 3-4 sata, dok se kolač ne stegne.
Prije serviranja, ukrasite kolač svježim voćem i listićima nane za svjež izgled i dodatnu aromu.
Ako želite dodati malo svježine, možete ubaciti kašiku limunove kore ili prstohvat cimeta u kremu. Takođe, možete promijeniti podlogu koristeći mješavinu samljevenih orašastih plodova (kao što su bademi ili orasi) s malo meda, što će dodatno obogatiti nutritivne vrijednosti. Za još kremastiju teksturu, možete dodati malo nezaslađenog bademovog mlijeka u kremu.