Njegova prozračna tekstura i bogat čokoladni okus čine ga savršenim desertom za svaku priliku.

Ako ste ljubitelj čokolade, a nemate vremena za komplikovane deserte, ovaj recept je idealan za vas!
Čokoladni mousse je lagana i kremasta poslastica koju možete pripremiti za samo 15 minuta, bez potrebe za pečenjem. Njegova prozračna tekstura i bogat čokoladni okus čine ga savršenim desertom za svaku priliku.
Sastojci:
- 300 g tamne čokolade (oko 70% kakaa)
- 3 jaja
- ¼ šoljice (oko 55 g) šećera
- 1 kašika kakaa u prahu (prosijanog)
- 300 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- Malo naribane čokolade za dekoraciju
Priprema:
Čokoladu otopite na pari ili u manjoj posudi na vrlo laganoj vatri, pazeći da ne zagori. Kada se potpuno rastopi, sklonite je sa šporeta i ostavite da se malo ohladi.
U međuvremenu, u većoj zdjeli umutite jaja i šećer mikserom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu koja se udvostručila u volumenu. Ovaj korak je važan jer mousseu daje laganu i prozračnu teksturu.
Zatim u smjesu dodajte otopljenu čokoladu i kakao u prahu, pa sve dobro izmiješajte mikserom dok ne postane glatko i kremasto.
U posebnoj zdjeli umutite slatko vrhnje dok ne dobijete čvrst šlag. Kada je gotov, velikom metalnom kašikom postupno ga dodajte u čokoladnu smjesu. Miješajte laganim, kružnim pokretima kako bi mousse ostao prozračan i pjenast.
Pripremljenu kremu rasporedite u šest čaša ili posudica i ostavite u frižideru najmanje sat vremena kako bi se stegnula i razvila pun okus. Izvadite ih iz frižidera oko 15 minuta prije posluživanja kako bi mousse bio savršeno kremast.
Po želji, prije posluživanja možete dodati malo šlaga i posuti naribanom čokoladom za dodatni vizuelni i ukusni užitak.