Ovi omiljeni kolačići nas vraćaju u djetinjstvo, a mogu biti savršen način da unesete dašak tradicije i ljubavi u svoj dom.

Najjednostavniji recept: Pripremite ukusne medenjake od osnovnih namirnica
Foto: Coolinarika | Idealne za sve prilike

Jednostavni, a sočni, s bogatim okusima začina i nježnim mirisom meda, medenjaci su idealni za sve prilike, bilo da se pripremaju za porodičnu večeru, kao poklon prijateljima, ili samo kao slatki užitak za dan proveden u kuhinji.

Oblici se mogu praviti pomoću posebnih kalupa za rezanje tijesta, ali za rezanje će vam sasvim dobro poslužiti i obična čaša. Mješavinu začina za medenjake možete napraviti i sami.

Možete koristiti i samo cimet ili bilo koji drugi začin iz ove mješavine pojedinačno, ali svi oni zajedno ipak će dati onaj pravi miris, i odličan okus.

Sastojci za medenjake:
350 g brašna
150 g meda
150 g šećera ili kokosova šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
prstohvat sode bikarbone
2 jaja
150 g maslaca ili kokosovog ulja
2 čajne kašike mješavine začina za medenjake
šećer u prahu, za ukras

Priprema medenjaka

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i maslac. Potom dodajte šećer, jaja, začine za medenjake i ostale sastojke te napravite tijesto. Napravljeno tijesto ostavite da odstoji otprilike dva sata na hladnom mjestu. Od tijesta oblikujte kuglice ili razvaljajte tijesto pa modlicama izrežite medenjake. Medenjake pecite na 200 stepeni oko 10 minuta.