U jesenjim danima, kada se sve više povlačimo u unutrašnjost svojih domova, mnogi uživaju u kafi u kućnoj varijanti, umjesto u baštama kafića.

Britanski Daily mail je razgovarao sa stručnjacima koji su dali savjete o tome kako na najbolji način pripremiti kafu da bismo u potpunosti uživali u njenom ukusu.
Iako mnogi žele da brže popiju kafu i razbude se, stručnjaci savjetuju da ne bi trebalo ulagati u skupe aparate za kafu. Umjesto toga, dovoljno je koristiti osnovno posuđe, dok je izbor kvaliteta kafe ključan za dobar rezultat.
"Najčešća greška koju mnogi prave jeste što dodaju kafu čim voda provri. A istina je da će vrela voda spržiti talog kafe, pa je idealno da pričekate pola minuta, pa da dodate kafu. Tačnije, idealno je da kafu prelijete kipućom vodom nakon što sačekate 30 sekundi do minut", savjetuju stručnjaci.
Voda iz česme varira od mjesta do mjesta i često sadrži kamenac, pa je preporučljivo koristiti filtere za njeno prečišćavanje. Također, mjera kafe i vode je vrlo važana.
Idealna količina je 70 grama kafe na litar vode. Kafa je osjetljiva na vlagu, vazduh i druge mirise, pa je treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, dalje od frižidera.