Zamislite tortu koja je istovremeno bogata, sočna i nevjerovatno aromatična, a sve to bez trunke brašna.
Ova čokoladna torta će vas oduševiti svojom citrusnom notom koja dolazi od narandži. S nježnim mirisom svježih kora i laganim okusom narandže, svaki zalogaj ove torte je pravo čudo.
Savršen spoj dvije omiljene namirnice čokolade i narandže, koji će vas oduševiti i kao desert za posebne događaji, ali i kao slatki užitak svakog dana.
Hladnije vrijeme također zahtijeva veće koonzumiranje voća, a narandže su neizostavne tokom ovog perioda. Tako da je ova torta idealno rješenje za zimske dane.
Za neodoljivo ukusne i delikatne slatkiše najčešće nije potrebno ni puno sastojaka, a ni previše komplikovanja u kuhinji.
Potrebni sastojci:
2 narandže
6 velikih jaja
1 mala kašika praška za pecivo
½ kašike sode bikarbone
250 g granuliranog šećera
200 g sitno mljevenih lješnjaka, lješnjak se također može zamijeniti bademima, bilo mljevenim ili kupljenim bademovim brašnom
60 g nezaslađenog kakaa u prahu
½ kašike mljevenog cimeta (po želji)
Prstohvat soli
Šećer u prahu
Priprema:
Stavite narandže u srednje velik lonac i prelijte ih vodom. Pustite da zavrije, a zatim poklopite, smanjite vatru i kuhajte dok narandže ne omekšaju, oko 2 sata.
Nakon što se narandže dovoljno ohlade, prerežite ih na pola i uklonite sve veće sjemenke. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni.
Stavite narandže u blender i miksajte dok ne postanu glatke. Na kraju biste trebali dobiti otprilike čašu pirea, odnosno oko 350 ml.
Zatim u blender dodajte preostale sastojke, sve osim šećera u prahu. Promiksajte nekoliko puta, promiješajte, a zatim ponovno izmiksajte, ponavljajući sve dok se smjesa dobro ne sjedini.
Namastite okrugli kalup veličine 20 cm. Dobiveno tijesto ulijte u kalup i pecite 45 minuta do sat vremena ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi, a zatim ga pa po želji pospite šećerom u prahu. A možete ga ukrasiti i svojom omiljenom glazurom.