Za pripremu banana hljeba potrebno je svega desetak minuta aktivnog rada i nekoliko osnovnih namirnica koje većina već ima u svojoj kuhinji.

Mekano, mirisno, domaće: Isprobajte recept za banana hljeb koji će oduševiti cijelu porodicu
Foto: Ilustracija | Miris koji osvaja

Glavnu ulogu igraju zrele banane, koje više niko ne baca – jer upravo one daju neponovljivu sočnost ovom kolaču.

Sastojci koji su vam potrebni:

2 do 3 zrele banane (što tamnije kore, to bolje)
2 jaja
100 g otopljenog maslaca
150 g šećera (ili po ukusu, može i smeđi)
1 kašičica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
kakao
prstohvat soli
200 g brašna
po želji: šaka oraha, kockica čokolade ili cimeta

Priprema je jednostavna. U zdjeli se prvo viljuškom izgnječe banane, a zatim se dodaju jaja i otopljeni maslac. U smjesu se umiješaju šećer, vanilin šećer, so, prašak za pecivo i kakao opcionalno za one koji žele čoko verziju. Na kraju dolazi brašno koje se lagano umiješa dok se ne dobije kompaktna masa. Po želji se dodaju orasi ili komadići čokolade.

Smjesa se potom sipa u podmazani ili papirom obložen kalup za hljeb i peče u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 45 do 55 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.

Miris banana i maslaca vrlo brzo ispuni kuću i postane neodoljiv znak da je hljeb gotov. Poslužuje se mlak ili ohlađen, uz kafu, čaj ili sam. Ukoliko volite toplo-hladne kombinacije, možete vruć hljeb servirati i uz sladoled.