Kiflice su omiljeni specijalitet, koje obožavamo kao užinu, za doručak, ali i za porodične nedjeljne večeri.

Mekane, mirisne, savršeno mekane kiflice, koje se topi u ustima, mogu biti spremne za vrlo kratko vrijeme.
Uz jednostavne sastojke i brzu pripremu, ovaj recept je idealan za nedjeljno porodično veče kada želite da se zasladite nečim domaćim i ukusnim.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna (tip 400);
- 1 kesica suhog kvasca (7 g);
- 1 kašičica šećera;
- 1,5 kašičica soli:
- 250 ml toplog mlijeka;
- 50 ml ulja;
- 1 jaje (za tijesto);
- 1 jaje (za premaz);
- 30 g putera ili margarina (za premazivanje unutrašnjosti, po želji);
- Susam ili krupna so (za posipanje).
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i so. U sredini napravite udubljenje, u koje ćete sipati toplo mlijeko, ulje i jedno umućeno jaje.
Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko, mekano tijesto. Kada je tijesto ujednačeno, pokrijte ga krpom i ostavite da naraste 30–40 minuta, dok se ne udvostruči u zapremini.
Kada je tijesto naraslo, podijelite ga na dvije ili četiri jufke, zavisno od veličine kiflica koje želite. Svaku jufku razvucite u krug i isjecite na trouglove (poput pizze).
Na širi dio svakog trougla stavite malo putera ili sira (ako želite), a zatim urolajte u kiflicu.
Poredajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom ili krupnom soli.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok kiflice ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
Ove mekane kiflice su pravi izbor za ljubitelje domaćih peciva. Možete ih jesti same, sa sirom ili nekim drugim nadjevom po želji.
Savršene su za sve prilike, bilo da ih služite uz kafu, čaj, ili kao užinu za djecu. Brzo i lako, a preukusno.