Ako ovih dana tražite nešto lagano, ukusno i brzo za pripremu – špagete od tikvica su idealan izbor.

Ovo jelo je savršeno za tople ljetne dane kada želimo nešto što neće opteretiti želudac, a opet će nas fino zasititi.
Za pripremu vam je potrebno:
- 2 veće tikvice
- 150 g cherry paradajza
- 100 g ribanog tvrdog sira (parmezan, grana padano ili sličan)
- 2 čehna bijelog luka
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu
- Svježi bosiljak za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Tikvice operite i pomoću spiralizatora ih izrežite u obliku špageta. Ako nemate spiralizator, možete ih narendati na duge trakice ili izrezati tanko nožem.
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa dodajte sitno sjeckani bijeli luk. Kratko propržite, pa ubacite cherry paradajz prerezan na polovine. Dinstajte nekoliko minuta dok ne omekša, zatim dodajte tikvice i lagano ih promiješajte. Dovoljno je da se kuhaju 3–4 minute, kako bi omekšale, ali ostale hrskave.
Na kraju dodajte ribani sir, posolite, pobiberite i sve još jednom lagano promiješajte. Po želji pospite svježim bosiljkom i odmah poslužite.
Ovo jelo možete jesti kao glavno lagano jelo, ali i kao prilog uz pečeno meso ili ribu. Ukusno, zdravo i gotovo za tren oka.