Lako se priprema, a osim što je ukusan, bogat je zdravim mastima, vlaknima i antioksidansima.

Kremasti meksički sos koji osvaja svjetske kuhinje: Kako pripremiti savršeni guacamole?
Foto: Freepik | Sos na bazi avokada

Guacamole je aromatični sos na bazi avokada, porijeklom iz Meksika, koji je danas nezaobilazan u jelovnicima širom svijeta.

Sastojci:

- 2 zrela avokada

- 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan

- 1 manji paradajz, očišćen od sjemenki i narezan na kockice

- 1 svježa čili paprika (po želji), sitno sjeckana

- Sok od jedne limete

- Prstohvat soli

- Šaka svježeg korijandera, sitno nasjeckanog (opcionalno)

Priprema:

Avokado prepolovite, odstranite košpicu i kašikom izdubite meso u posudu. Viljuškom ga zgnječite do željene teksture – može biti glatko ili sa malo komadića. Dodajte luk, paradajz, čili i korijander, pa sve dobro izmiješajte. Začinite limetinim sokom i soli po ukusu. Guacamole ostavite desetak minuta da se ukusi prožmu.

Kako poslužiti guacamole?

- Uz tortilja čips – klasičan i uvijek popularan izbor

- Kao dodatak sendvičima i burgerima – osvježavajući kremasti preljev

- Na tostiranom hljebu – zdrav i ukusan doručak, naročito uz poširano jaje

- Kao prilog uz roštilj – odlično se slaže sa pečenim mesom i povrćem

- Uz jela od ribe – posebno dobro ide s lososom i tunjevinom

Za dodatni ukus, možete dodati bijeli luk u prahu, dimljenu papriku ili malo pavlake. Guacamole je najbolje jesti svjež, ali se može čuvati u frižideru do 24 sata ako površinu prekrijete plastičnom folijom direktno na smjesu.

Uživajte u ovom kremastom meksičkom specijalitetu!