Iako su salate sa sirovim povrćem najzdravije, povrće je jednako korisno i u toplim obrocima, pod uslovom da ga pravilno pripremimo.

Kako pripremate povrće? Izbjegavajte ovu grešku koja uništava hranljive sastojke
Foto: Freepik | Ilustracija

Pravilna priprema povrća ključna je kako bi se sačuvali svi hranljivi sastojci. Evo savjeta kako najbolje tretirati povrće, a šta treba izbjegavati.

Kuhanje na pari

Kuhanje na pari je jedan od najboljih načina za očuvanje vitamina i minerala u povrću. Povrće poput brokolija, špinata, karfiola i mahunarki idealno je za ovu vrstu pripreme.

Također, blanširanje – brzo kuhanje u ključaloj vodi, a potom hlađenje u hladnoj vodi – čuva boje, teksturu i hranljive materije. Ovaj način pripreme je i idealan za povrće koje planirate zamrznuti.

Pečenje u rerni

Pečenje povrća na nižim temperaturama takođe je odličan način da sačuvate hranljive sastojke. Povrće poput mrkve, tikvica, paprika i batata pečeno u rerni s malo maslinovog ulja i začinima zadržava većinu svojih nutritivnih vrijednosti.

Dinstanje povrća

Kratko dinstanje povrća na maslinovom ulju dobro je za očuvanje vitamina topivih u mastima (A, D, E i K). Ova metoda je posebno pogodna za tikvice, papriku, špinat i gljive.

Kiseljenje povrća

Fermentacija povrća kao što su kiseli kupus i krastavci odličan je način za očuvanje nutrijenata, a uz to dodaje i probiotske vrijednosti.

Šta izbjegavati?

Dugo kuhanje povrća u vodi je najgori način pripreme, jer povrće gubi vitamine topive u vodi (vitamine C i B grupu). Ako već kuhate, koristite što manje vode.

Nakon kuhanja, prženje u dubokom ulju uništava većinu hranljivih sastojaka zbog visoke temperature, a povrće upija previše masti.

Također, guljenje kore povrća nije preporučljivo, jer kora sadrži mnogo vlakana i vitamina. Gulite je samo ako je to nužno.