Riža kuhana u mlijeku uz dodatak vanilijinog šećera predstavlja tradicionalni desert koji se pravi u mnogim zemljama i omiljen je među svim generacijama.

Sutlijaš je tradicionalni desert koji se priprema godinama od namirnica koje svi imamo u svojim kućama.
Riža kuhana u mlijeku uz dodatak vanilijinog šećera predstavlja tradicionalni desert koji se pravi u mnogim zemljama i omiljen je među svim generacijama.
Sutlijaš se obično služi hladan, uz dodatak meda ili cimeta kao dekoracije i kako bi sutlijašu dao drugačiju aromu.
U nastavku vam donosimo jednostavan recept za ovu tradicionalnu poslasticu:
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- 150 g riže (najbolje kratkog zrna)
- 100 g šećera (po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 1-2 kašice limunove kore (opciono)
- Cimet u prahu (za posipanje)Priprema:
1. Operite rižu pod mlazom hladne vode dok ne postane bistra.
2. U šerpi zagrijte 1 l mlijeka. Kada mlijeko počne da vri, dodajte rižu i prstohvat soli.
3. Kuhajte na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, oko 30-40 minuta, dok riža ne omekša i upije većinu mlijeka.
4. Kada je riža gotova, dodajte šećer, vanilin šećer i limunovu koru (ako je koristite), pa miješajte dok se šećer ne istopi.
5. Skinite sa vatre i prebacite u servirne posude ili činije. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider da se stegne.
Kada se sutlijaš ohladi, poslužite ga uz dodatak cimeta ili meda i uživajte u svom laganom desertu.