Kukuruzni hljeb je divan uz razne vrste jela, a njegova tekstura i blag okus svakako će obogatiti svaki vaš obrok.
Kukuruzni hljeb je tradicionalni specijalitet koji ujedinjuje bogatstvo okusa i zdravlje, a uz ovaj jednostavan recept, možete uživati u toplom, mirisnom hljebu kod kuće.
Idealna je za ljubitelje autentičnih jela, ali i one koji žele probati nešto novo, a istovremeno hranljivo.
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g pšeničnog brašna (ili po želji više kukuruznog)
- 1 kvasac
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 300 ml mlake vode (ili mlijeka)
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 jaje (po želji, za premazivanje)
Priprema:
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac, te ostavite da se aktivira (oko 10 minuta). U većoj posudi pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kvasac, maslinovo ulje i sve dobro izmiješajte. Mijesite tijesto dok ne postane glatko. Ostavite da naraste na toplom, oko jedan sat. Oblikujte tijesto i stavite u pleh. Premažite razmućenim jajetom (po želji). Pecite na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno smeđi.
Kukuruzni hljeb je divan uz razne vrste jela, a njegova tekstura i blag okus svakako će obogatiti svaki vaš obrok.