Ako želite da vaše palačinke budu mekane, sočne i savršene svaki put, ključ je u dodavanju jednog posebnog sastojka.

Jedan sastojak čini razliku: Evo kako da vam palačinke svaki put budu mekane i sočne
Foto: Freepik | Savršeno mekane i sočne

Iako klasičan recept za palačinke već uključuje brašno, jaja, so/šećer i mlijeko, postoji tajna koja će poboljšati teksturu i okus — soda bikarbona.

Sastojci:

1 jaje
200 ml mlijeka
250 ml vode
200 gr brašna
Prstohvat soli
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašike ulja
Ulje za premazivanje tave

Priprema:

Prvo sjedinite sve tečne sastojke, zatim dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Dobro umutite smjesu da ne bude grudvica, a na kraju dodajte ulje i ponovo sve dobro promiješajte.

Tavu za palačinke zagrijte na najvišoj temperaturi, a potom smanjite na srednju. Pecite palačinke jednu po jednu, slažite ih jednu na drugu, a zatim pokrijte tanjir na kojem se nalaze. Tako će ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.