Nema ništa ukusnije od savršeno zrele, sočne jagode, ali bez obzira na način čuvanja, ove ljetne poslastice često propadnu već nakon dva dana.

Iako se kaže da im je rok trajanja od tri do sedam dana u frižideru, u praksi počinju truliti mnogo ranije.
Postoje greške koje pravite prilikom njihovog skladištenja, a u nastavku teksta su najčešće od njih, piše Simply recipes.
Pranje prije spremanja
Mnogi odmah operu jagode prije nego ih stave u frižider, ali upravo ta vlaga može ubrzati stvaranje plijesni i kvarenje.
Frances Dillard, potpredsjednica marketinga kompanije Driscoll’s, savjetuje: "Za najbolje rezultate preporučujemo da neoprane jagode držite u njihovom originalnom pakovanju i stavite u frižider što je prije moguće. Važno je da ostanu suhe. Najbolja temperatura za čuvanje je između 0 i 1°C".
Kako ih pravilno pakovati?
Nutricionistica Nichole Dandrea-Russert savjetuje da jagode čuvate u ladici za povrće, u plastičnoj kutiji u kojoj ste ih kupili, ili u plastičnoj vrećici s rupicama, kako bi se održala odgovarajuća vlažnost, ali omogućila i cirkulacija zraka.
"Pranjem prije čuvanja povećava se količina vlage, što stvara idealne uslove za razvoj plijesni", upozorava Dandrea-Russert.
Kako ih pravilno oprati?
Jagode je najbolje oprati neposredno prije konzumacije. Operite ih pod mlazom hladne vode dok im petiljke još uvijek nisu uklonjene, a zatim ih pažljivo osušite papirnim ubrusom.
Kako prepoznati da su jagode pokvarene?
Stručnjaci preporučuju da uvijek provjerite datum "najbolje upotrijebiti do" na pakovanju. Ne konzumirajte jagode koje su promijenile boju, imaju velike bijele ili zelene površine, postale su mekane, sluzave ili se na njima pojavi plijesan.
Jednom kada ih operete i narežete, trebali biste ih vratiti u frižider u roku od dva sata. Ako su ostale vani duže od toga – bacite ih.