Osim što su ukusne, lako se pripremaju i ne zahtijevaju mnogo sastojaka.

Isprobajte zdraviju verziju omiljene poslastice: Heljdine palačinke s bananom bez glutena
Foto: Pinterest | Zdravija alternativa

Ako ste ljubitelj palačinaka, ali tražite zdraviju alternativu klasičnom receptu, imamo savršen prijedlog za vas.

Ove heljdine palačinke s bananom su bez glutena, prirodno zaslađene i bogate vlaknima – idealne za doručak, užinu ili laganu večeru. 

Sastojci:

- 1 zrela banana
- 1 jaje
- 80 g heljdinog brašna
- 100 ml bademovog mlijeka
- 1⁄2 kašičice cimeta
- 1⁄2 kašičice praška za pecivo bez glutena
- prstohvat soli
- kokosovo ulje za pečenje
- 2 kašike bademovog maslaca

Priprema:

U zdjeli viljuškom zgnječite bananu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jaje i dobro promiješajte. Umiješajte heljdino brašno, prašak za pecivo, cimet i so. Postepeno ulijevajte bademovo mlijeko uz miješanje, dok ne dobijete homogenu smjesu.

Na srednje jakoj vatri zagrijte malo kokosovog ulja na tavi i pecite palačinke 1–2 minute sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđe. 

Uživajte u ovoj ukusnoj, a zdravoj varijanti palačinaka koja će vam zasladiti dan bez grižnje savjesti.