S dolaskom proljeća i prvih domaćih jagoda, pravo je vrijeme za lagane, voćne deserte koji osvajaju i izgledom i okusom.

Jedan od takvih je i cheesecake bez pečenja, s kremastom sredinom i slojem svježih jagoda – idealan za vikend druženja, rođendane ili jednostavno za uživanje uz popodnevnu kafu.
Donosimo vam recept za proljetni cheesecake s jagodama, koji se jednostavno priprema, a rezultat je raskošna i osvježavajuća poslastica.
Sastojci:
Za podlogu:
200 g mljevenog keksa
100 g otopljenog maslaca
Za kremu:
500 g krem sira
200 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
sok pola limuna
1 želatin (ili biljna zamjena prema uputstvu)
Za voćni sloj:
300 g svježih jagoda
2 kašike šećera
1 želatin (ili biljna zamjena)
par svježih jagoda za dekoraciju
Priprema:
Podloga: Mljeveni keks pomiješajte s otopljenim maslacem dok ne dobijete smjesu poput mokrog pijeska. Utisnite je na dno kalupa (promjera oko 24 cm), poravnajte i stavite u frižider da se stisne.
Krema: U većoj posudi umutite krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer i limunov sok. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag pa ga pažljivo umiješajte u kremu. Želatin pripremite prema uputstvu na pakiranju i dodajte u smjesu. Sve dobro sjedinite, izlijte preko podloge i vratite u frižider na barem 2 sata.
Voćni sloj: Jagode izmiksajte u pire, dodajte šećer i kratko prokuhajte. Umiješajte pripremljeni želatin. Ostavite da se malo ohladi, pa prelijte preko ohlađene kreme. Vratite u frižider na još nekoliko sati, idealno preko noći.
Dekoracija: Prije posluživanja, ukrasite svježim jagodama, listićima mente ili bijelom čokoladom po želji.
Ako želite dodatnu svježinu, u kremu možete dodati i naribanu koricu limuna ili nekoliko cijelih komadića jagoda. Za još lakšu varijantu, koristite grčki jogurt umjesto dijela krem sira.
Jednostavan, ali efektan – ovaj cheesecake je pravi hit među proljetnim desertima. Ne samo da izgleda fantastično, već i donosi savršen spoj slatkoće, kiselkastih nota i svježine koju volimo u toplijim danima.