Domaće maline su prava riznica okusa i zdravlja, a pravljenje sirupa od njih najbolji je način da sačuvate njihov miris i slatkoću tokom cijele godine.

Iskoristite najbolje iz domaćih malina: Tajna savršenog sirupa za svaku priliku
Foto: Freepik Premium | Ukusno i zdravo

Ništa ne može zamijeniti pravi, domaći sok od malina, pun okusa i mirisa ljeta.

Ako želite da uživate u ukusu svježih malina tokom cijele godine, pravljenje sirupa je idealno rješenje. Domaći sirup od malina je jednostavan za pripremu, a uz pravilno čuvanje može trajati i do nekoliko mjeseci.

Sastojci:

- 2 kg svježih malina
- 1,5 kg šećera
- 1 limun (sok)
- 1 litra vode

Priprema:

Maline operite i ostavite da se dobro ocijede. U veću šerpu stavite maline i prelijte ih sa litrom vode. Pustite da sve zajedno kuha na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući.

Kada se maline skuhaju i puste sok, procedite smjesu kroz cjediljku ili gazu da dobijete bistar sok, bez koštica i komadića voća. U dobijeni sok dodajte šećer i sok od limuna. Limun pomaže da sirup duže traje i sprječava fermentaciju.

Vratite smjesu na šporet i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastopi, a sirup blago ne zgusne (oko 15-20 minuta). Pazite da ne proključa prejako kako ne bi promijenio boju i okus.
Vrući sirup odmah sipajte u sterilizirane boce ili tegle i čvrsto zatvorite.

Sirup čuvajte na tamnom i hladnom mjestu, poput podruma ili frižidera. Pravilno pripremljen i zatvoren sirup može trajati nekoliko mjeseci, a vi ćete imati ukusan domaći napitak spreman za razrjeđivanje s vodom kad god poželite.

Za pripremu soka, sirup razrijedite hladnom vodom po želji – obično 1:5 ili 1:6, u zavisnosti koliko želite da sok bude sladak i intenzivan.

Možete dodati i led ili listiće mente za osvježavajući dodatak.