Poširano jaje već odavno nije rezervisano samo za gurmanske restorane – uz nekoliko jednostavnih trikova, ovaj proteinski klasik može postati zvijezda i vašeg doručka kod kuće.

Idealno za lagan, ali hranjiv obrok, poširano jaje savršeno se slaže s kriškom integralnog hljeba i svježim avokadom, a njegova tekstura oduševit će i one koji obično nisu ljubitelji kuhanih jaja.
Zašto poširano jaje?
Za razliku od prženih, poširano jaje ne zahtijeva dodatne masnoće, a njegova mekana unutrašnjost čini ga idealnim za kombinaciju s hrskavim tostom ili kremastim namazima. Osim toga, priprema traje svega nekoliko minuta.
Sastojci za jedan doručak:
1 svježe jaje
1 kriška integralnog ili raženog hljeba
1/2 zrelog avokada
So, biber, limunov sok po želji
Svježi peršun ili susam za posipanje (opcionalno)
Voda
Priprema poširanog jajeta – korak po korak:
U šerpu sipajte vodu (ne više od 5 cm dubine) i zagrijte je dok ne dostigne tačku neposredno prije vrenja – voda treba da bude vruća, ali ne smije ključati.
U vodi napravite nježni vrtlog kašikom, a zatim lagano sipajte jaje u centar vrtloga. Kuhajte oko 2-3 minute za mekše žumance ili do 4 minute ako volite čvršće. Izvadite jaje šupljikavom kašikom i kratko ga stavite na papirni ubrus da se ocijedi.
Dok se jaje pošira, tostirajte krišku hljeba. Avokado izgnječite viljuškom i začinite po ukusu – solju, biberom, limunovim sokom. Namažite ga na hljeb, položite poširano jaje na vrh i sve dodatno pospite peršunom ili sjemenkama.