Ideja za bajramski kolač: Recept za originalni cheesecake
Foto: Tuzlanski.ba

 Ova slatka poslastica ima dugu i bogatu tradiciju i postoji veliki broj različitih varijacija i stilova pripreme.

Originalni cheesecake potiče iz drevne Grčke, gdje je bio poznat kao "plakountas tiron", a kasnije je postao popularan i u Rimskom carstvu.

Danas je cheesecake omiljen u mnogim dijelovima svijeta i jedna od najpoznatijih poslastica.

Za pripremu ove poslastice potrebno vam je:

Kora:

300 g mljevene plazme

125 g maslaca

2 kašike šećera u prahu

Fil:

450 g sira

500 ml slatke pavlake

250 g šećera u prahu

1 kesica želatina

Preliv:

400 g mix šumskog voća

100 ml vode

4 kašike kristal šećera

1 želatin.

Priprema:

Maslac isjeći na kockice, dodati plazmu i šećer u prahu, pa rukom sjediniti i formirati koricu u okruglom kalupu za torte.

Umutiti slatku pavlaku, u drugoj posudi kašikom sjediniti  sir i šećer u prahu, zatim sve spojiti i mutiti mikserom, želatin rastopiti po uputstvu sa kesice i dodati u fil, muteći mikserom da se sve lijepo sjedini, sipati preko korice.

Voće, šećer i vodu staviti na šporet da provri, kuhati 5 minuta, skloniti za ringle, i onda dodati želatin u vrelu masu da se rastopi.

Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.

Kolač ostaviti u frižideru preko noći da se sve lijepo ohladi. (recepti.com)