U svijetu kulinarstva jednostavna jela često osvajaju srca.

Jedan od takvih klasika su nezaobilazni uštipci, hrskavo i mekano tijesto koje se savršeno slaže s različitim namazima, sirevima i mesnim delicijama.
U nastavku donosimo provjeren recept koji će oduševiti sve ukućane.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 svježeg kvasca ili 1 kesica suhog
300 ml mlake vode
1 kašika ulja (za tijesto)
Ulje za prženje
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac sa šećerom i ostavite nekoliko minuta da se aktivira. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i so, dodajte aktivirani kvasac i kašiku ulja. Umijesite glatko, mekano tijesto. Po potrebi dodajte još vode ili brašna. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da odmori i naraste oko 45 minuta do sat vremena – treba udvostručiti volumen.
Kada se tijesto digne, premijesite ga i razvucite na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 1 cm. Režite ga na kvadrate ili trokute željene veličine.
Pržite u dubokom, zagrijanom ulju dok ne poprime zlatno-smeđu boju sa svih strana. Vadite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite ih s kajmakom, sirom, suhim mesom i svježom sezonskom salatom.