Ovaj jednostavan recept za savršen hljeb pravi je spas za sve koji žele uživati u domaćem hljebu, a nemaju puno vremena ili iskustva u kuhinji.

Ne morate ga mijesiti, a rezultat je nevjerovatno ukusan hljeb sa hrskavom koricom i mekanom sredinom, idealan za sve vrste sendviča ili kao dodatak raznim jelima.
Sa samo nekoliko osnovnih sastojaka – brašna, vode, kvasca i soli – pripremit ćete domaći hljeb koji će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom.
Sastojci:
670 g mekog brašna (tip 400)
550 ml tople vode
1 kesica suhog kvasca (10 g)
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Priprema:
U 200 ml tople vode dodajte kašičicu brašna, šećer i suhi kvasac. Promiješajte i ostavite da se aktivira, oko 5 minuta.
U velikoj činiji pomiješajte prosijano brašno i so. Dodajte preostalu vodu i aktivirani kvasac. Miješajte drvenom kašikom oko 5 minuta dok smjesa ne postane ujednačena i ljepljiva.
Pokrijte činiju i ostavite da tijesto naraste na toplom mjestu oko sat vremena.
U međuvremenu, zagrijte rernu na 230°C sa posudom za pečenje i poklopcem unutra.
Na pobrašnjenom pek papiru izlijte tijesto i pažljivo ga prebacite u vrelu posudu. Poklopite i pecite 30 minuta na 230°C. Nakon 30 minuta, uklonite poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hljeb ne dobije zlatnu boju.
Ako imate strpljenja, ostavite hljeb da se ohladi prije nego što ga isječete.