Hrskave izvana, mekane iznutra, idealne su za posluženje uz čašu jogurta, salatu ili kao toplo predjelo.

Ako tražiš jednostavno, a neodoljivo jelo koje spaja domaći okus krompira s blagošću mladog luka, ove palačinke će te oduševiti. Hrskave izvana, mekane iznutra, idealne su za posluženje uz čašu jogurta, salatu ili kao toplo predjelo. Njihova priprema je brza, a sastojke već sigurno imaš u kuhinji.
U nastavku donosimo recept za ove fine slane palačinke koje će postati tvoj novi favorit.
Sastojci:
140 g krompira
50 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
1 jaje
5 kašika mlijeka
3 struka mladog luka
2 kašike suncokretovog ulja
malo maslaca
so po ukusu
Priprema:
Krompir oguliti i staviti da se kuha u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kada je kuhan, ocijediti ga, vratiti u lonac i kratko prodinstati na laganoj vatri da se višak vlage ispari. Napraviti pire i ostaviti ga da se potpuno ohladi.
U veću zdjelu staviti ohlađeni pire, dodati brašno i sodu bikarbonu. U drugoj posudi umutiti jaje s mlijekom i malo soli, zatim dodati u smjesu s krompirom. Umutiti sve zajedno dok ne dobijete glatko tijesto.
Umiješati sitno sjeckani mladi luk, ali ostaviti dio za dekoraciju pri serviranju. U tavi zagrijato pola količine ulja i malo maslaca. Kašikom uzimati smjesu i formirati male palačinke. Peći ih 1–2 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Nastaviti peći sve dok se ne iskoristiti tijesto, dodajući po potrebi još malo ulja i maslaca. Gotove palačinke posuti ostatkom svježeg mladog luka i poslužiti tople.
Ove palačinke su sjajne uz kiselo vrhnje, krem sir, grčki jogurt ili čak malo dimljenog lososa ako želiš gurmansku verziju.