Burek ili sirnicu, koji se najčešće jedu, ponekad biste mogli da zamijenite i nečim malo drugačijim... Jogurt se, naravno, podrazumijeva...
Recept za hrskavu pite sa tikvicama i mladim lukom donosi Bakina kuhinja.
Sastojci:
1/2 kg tankih kora
1 manja mlada tikvica
1 veza mladog crvenog luka
100 g kisele pavlake
100 g šunke
1 jaje
soli i bibera
ulje
Priprema:
Tikvice izrendati sa korom. Ako je mlada i posoliti. Na ulju propržiti sjeckan luk, dodati na kockice isjeckanu šunku i iscijeđenu tikvicu koja je odstojala bar 10 minuta u soli.
Skloniti sa šporeta, dodati pavlaku, jaje, biber i sve izmiješati.
Raširiti prvu koru, premazati tanko nadjevom po kori (ne mnogo da ne bude gnjecava) dodati odozgo drugu koru i nju malo premazati nadjevom.
Presaviti krajeve pa uviti u rolnicu. Tepsiju obložite pek-papirom ili je četkicom namažite uljem.
Redati rolnice u pleh do utroška materijala. Premazati rolnice uljem i staviti u ugrijanu rernu na 200 stepeni 40-45 min da dobro zarumeni i dole i gore.
Sjeći toplu i služiti uz kiselo mlijeko ili jogurt. (Tuzlanski.ba)