Ako ste ljubitelj pomfrita, znate da je ovaj popularni prilog ili užina najukusniji kada je pripremljen kod kuće, sa svom ljubavlju i pažnjom.

Evo kako sami možete napraviti hrskav pomfrit kao iz restorana: Tri koraka do savršenog okusa
Foto: pixabay

Uz nekoliko trikova, možete dobiti savršen, hrskav i ukusan pomfrit, baš kao iz najboljih restorana.

Prvi korak u pripremi savršenog pomfrita je izbor krompira. Potrudite se da odaberete kvalitetan krompir, srednje veličine i što manje vlaknast, jer će takav krompir biti najbolji za prženje. Očistite krompir, ogulite ga i isjecite na željeni oblik – najčešće duguljaste štapiće, ali možete ih oblikovati i prema vlastitim željama. Ovaj korak je vrlo jednostavan i ne traje dugo, ali je ključan za dobar rezultat.

Zatim, pripremite posudu sa hladnom vodom i dodajte malo sirćeta. Potopite isječeni krompir u ovu mješavinu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovaj postupak pomaže da krompir zadrži svoj oblik tokom prženja i osigurava da se ne raspadne. Kiselina iz sirćeta čini da krompir bude čvršći i da tokom prženja zadrži svoju strukturu.

U drugom koraku krompir koji je odstojao u vodi dobro osušite. Ovo je važan korak jer preostala vlaga može spriječiti da pomfrit bude hrskav. Sljedeći trik je korištenje kukuruznog škroba – pospite ga ravnomjerno po krompiru i dobro izmiješajte. Kukuruzni skrob stvori dodatnu barijeru koja omogućava da se pomfrit isprži do savršene zlatno-smeđe boje, s hrskavom koricom. Ovaj trik je tajna restoranskih pomfrita koji nas oduševljavaju svojom teksturom.

Kada je pomfrit dobro pripremljen, stavite ga u vrelo ulje. Pazite da ulje bude dovoljno vruće (oko 180°C), jer će samo tada pomfrit biti hrskav i sočan iznutra. Pržite pomfrit u manjim količinama kako bi se ravnomjerno ispržio i dobio zlatnu boju. Nakon prženja, izvadite pomfrit iz ulja i stavite ga na papirni ubrus kako biste uklonili višak masnoće.

Uz ovaj jednostavan, ali efikasan postupak, vaš domaći pomfrit bit će hrskav, sočan i savršeno ukusan.