Foto: Tuzlanski.ba

Nova i lagana verzija omiljenog italijanskog deserta donosi okuse ljetnjeg voća...

Tiramisu s breskvama može biti novi omiljeni kolač svim ljubiteljima ovog italijanskog deserta. Piškote, sočne breskve, ukusna krema i narezani bademi su fantastična ljetna kombinacija. Osim što osvježava i donosi nove okuse ovaj kolač je vrlo lagano napraviti, potrebno je samo odvojiti pola sata i vrlo važna informacija - nema pečenja. Jedino je važno ranije planirati pripremu kolača jer treba najmanje šest sati stajati u frižideru prije posluživanja. Nekoliko sastojaka, malo vremena i možete uživati u ljetnjim okusima Italije u svom domu, prenosi Žena.hr.

Sastojci:

-200 grama slatkog vrhnja
-225 grama mascarpone sira
-4 breskve, oguljene i narezane na kockice
-250 ml soka od breskve
-1 pakovanje piškota (24 komada)

Priprema:

Breskve oguliti, narezati na kockice i ostaviti da stoje 30 minuta u soku od breskvi.

Miksati sir i šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka, a u posebnoj zdjeli miksati slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Zatim nježno sjediniti šlag i kremu sa sirom.

Krema, piškote i breskve se slažu u širu zdjelu ili lim za pečenje. Prvo se slažu piškote, koje su prvo umočene u sok od breskve, dok se ne pokrije dno. Stavi se polovica smjese i lijepo rasporedina piškotama. Zatim se stavi red narezanih breskvi.

Slijedi još jedan sloj piškota namočenih u sok s ostatkom kreme. Prema želji tiramisu se može posuti narezanim bademima. Kolač se prije posluživanja treba ostaviti u frićideru najmanje šest sati ili cijelu noć.  (Tuzlanski.ba)